top of page



POWIERZCHNIA: 330

LOKALIZACJA: Toruń

DATA: 2019

STAN: koncepcja

miodova

Artboard 6-8.png
Artboard 5-8.png

MIODOVA

smakowy potencjał miejsca

1.jpg

Miodova to projekt koncepcyjny, mający obrazować możliwości przebudowy kamienicy miodowej  faktorii w Toruniu. Taki zabieg był potrzebny, ponieważ zastana sytuacja budynku była daleka od estetycznej – stare, nawarstwione i słabej jakości nadbudowy zdążyły zupełnie zdeformować oryginalny klimat średniowiecznej kamienicy. 

1.jpg

Dodatkowo, parter dysponował bardzo głębokim traktem, z ograniczonym dostępem do dziennego światła, co zmniejszało jego wartość inwestycyjną. Zaproponowanym przez nas rozwiązaniem niwelującym ten problem było wydzielenie stref restauracyjnych od komunikacji ścianą barwionego szkła w miodowych kolorach. Dzięki temu, światło sączące się z komunikacji trafiało do przestrzeni pobytu ludzi w formie ciepłej i rozproszonej, co obniżało poczucie pobytu w miejscu pozbawionym naturalnego światła, a korzystnie wpływało na poczucie intymności. Ważnym rozwiązaniem architektonicznym było również otworzenie klatki schodowej i stworzenie z niej reprezentacyjnego wejścia do kamienicy.  Założenie estetyczne, materiałowe i kolorystyczne są z kolei wyjaśnione szczegółowo w samej broszurze dla inwestora.

2.jpg
2.jpg

50 ODCIENI MIODU

Miód to nie tylko klasyczny produkt; to charakterystyczny smak, faktura kolor, konsystencja, oryginalny sposób załamywania i rozpraszania światła.

Restauracja, korzystająca z miodowego rodowodu może bawić się wszystkim co związane z miodem i odkrywać go na nowo za pomocą smaków, ale też za pomocą materiałów, przestrzeni i klimatu miejsca.

3.jpg

NASTRÓJ

Przygaszone, miodne kolory wprowadzają kameralny klimat, który zachęca do  posiedzenia przy drinku, nie wymagając od miejsca dużych ilości przestrzeni. Naturalne światło przefiltrowane przez kolorowe zniekształcające oszklenie miesza się ze sztucznym, tworząc konsekwentnie wrażenie jednolitej atmosfery w całym dwupiętrowym założeniu restauracyjnym.

3.jpg
4.jpg
4.jpg

MIÓD

Oryginalny charakter miejsca powinien być budowany konsekwentnie, lecz nienachalnie i niedosłownie. Wrażenia estetyczne i smakowe budują wspólnie markę, która powinna być czymś, co sprawia, że klienci czują się w danym miejscu wyjątkowo, i chcą do niego wrócić. W mieście piernika, odkrycie na nowo miodu, jednego z podstawowych składników słynnych ciastek dodaje kartę wielu możliwości.

5.jpg

ENERGIA

Miodowy klimat restauracji nie musi wcale oznaczać rezygnacji z miejsca, które kojarzy się z energią,  orzeźwiającymi drinkami i rozbudowanym cocktail barem. Błyszczący bar o intensywnym kolorze zestawiony z zielenią przyciąga uwagę i działa stymulująco, zarówno dla gości restauracyjnych, jak i hotelowych.

5.jpg
6.jpg
6.jpg

OTWARTOŚĆ

Mieszanie funkcji hotelowej i restauracyjnej może być kłopotliwe, jeśli te zbyt mocno na siebie wpływają, lub od siebie zależą. Goście niezwiązani z hotelem mogą czuć się nieswojo w związku z innymi użytkownikami przestrzeni. Aby temu zaradzić, stworzyliśmy wrażenie ulicznych ogródków - analogicznej sytuacji, w której różni użytkownicy czują się swobodnie wobec siebie, a ich wzajemna obecność tylko zwiększa walory miejsca. Gwar restauracji oddzielony klasycznymi ulicznymi donicami zwiększa uczucie swobody użytkowników hotelu, zaś goście restauracji mogą poczuć się jak w ogródku urokliwej uliczki.

6.jpg

HISTORIA

Regały beczek wypełnionych miodem; historyczny skład  budzi wyobraźnię.  Przywołujemy formę w nowoczesny sposób, wypełniając ją błyszczącymi rubinowo butelkami różnego rodzaju miodu.

6.jpg
7.jpg
7.jpg

INTYMNOŚĆ

Przestrzenie w Miodovej Faktorii są zróżnicowane: wyższe, niższe, meandrujące, prowadzące klienta w dalsze części restauracji. Taka sytuacja sprzyja intymnym przestrzeniom, urokliwym kątom, w których można się zaszyć. Dolne piętro nie posiada obszernej sali, a właśnie ciąg takich  charakterystycznych dla Torunia miejsc.

8.jpg

MATERIAŁY

 

Odpowiednie zestawienie materiałów, które krążą po obrzeżach miodowych inspiracji: naturalne materiały z odrobiną zieleni  pozwalają czuć się komfortowo  w przestrzeniach, do których naturalne światło dociera pośrednio. Odpowiednia proporcja kolorów nasyconych i neutralnych pozwala cieszyć się wnętrzem bez uczucia ciężkości.

8.jpg
9.jpg
9.jpg

NOWOCZESNOŚĆ

 

Miodova jako jedna z niewielu miejsc na historycznej toruńskiej mapie turystyki oferuje udogodnienia XXI wieku, takie jak winda docierająca do dolnej części restauracji, bezobsługowa recepcja, czy w pełni klimatyzowane pomieszczenia. Nie oznacza to jednak, że elementy te dominują w wystroju. Wręcz przeciwnie, całość została zaprojektowana w taki sposób, aby te elementy zostały wkomponowane w estetyczną wizję lokalu, a funkcjonalnie stanowiły dopełnienie głównych funkcji restauracyjno-hotelowych.

9.jpg
9.jpg
bottom of page